Menu
Close

Rijden onder invloed? Dan heb je kans dat je opnieuw je rijbewijs moet halen!

rijden-onder-invloed-rijbewijs-kwijt
Rijden onder invloed? Dan heb je kans dat je opnieuw je rijbewijs moet halen!

Wanneer je eindelijk je rijbewijs hebt, ben je zelf verantwoordelijk voor je rijgedrag. Je zorgt voor je eigen veiligheid, maar ook voor anderen. Een belangrijk onderwerp hiervan is alcohol. Rijden onder invloed is sowieso geen goed idee. Wij leggen je uit waarom.

Rijden onder invloed

Als je gaat rijden onder invloed ben je strafbaar. Voor beginnende bestuurders zijn de regels tegenwoordig nog strenger. Maximaal 0,2% promille in je bloed is toegestaan voor een beginnend bestuurder. Anders is het 0,5% promille voor iemand die al minimaal 5 jaar het rijbewijs heeft. Die promille haal je al met minder dan 1 tot 2 glazen. Alcohol heeft zeker invloed op je rijgedrag in het verkeer. Je reageert trager op situaties en je kunt het minder goed inschatten. Hierdoor ga je risico’s nemen die je anders niet zou nemen, zoals geen gordel omdoen. Daarnaast kun je slaperig of suf worden, waardoor je gaat slingeren op de weg. Dit zijn allemaal redenen waardoor een ongeluk kan ontstaan.

De gevolgen van rijden onder invloed

De straf van onder invloed rijden verschilt per situatie. Er wordt onder andere gekeken naar hoeveel je hebt gedronken en hoe lang je je rijbewijs hebt. Het kan misschien een (hoge) boete zijn of dat je een verplichte cursus (educatieve maatregel) moet volgen. Daarnaast krijg je een rijontzegging. Dit betekent dat je niet mag auto rijden. Dit kan enkele dagen zijn, weken of een paar maanden.

Er zijn twee soorten cursussen die worden aangeboden: LEMA en EMA. De kosten zijn voor de bestuurder zelf. Wanneer je de cursus niet volgt, dan wordt het rijbewijs ingenomen. Als de bestuurder heel dronken is en anderen in gevaar brengt is een gevangenisstraf mogelijk. Dit kan voorkomen als een persoon gewond raakt of zelfs overlijdt door de dronken bestuurder. Genoeg redenen dus waarom het onverstandig is om met alcohol te gaan rijden.

Rijbewijs kwijt

Je raakt je rijbewijs kwijt als je tweemaal bent aangehouden binnen 5 jaar voor rijden met alcohol. Voor een beginnend bestuurder is dit meer dan 0,8% promille en 1,3% promille voor bestuurders met minimaal 5 jaar een rijbewijs. Als je weer je rijbewijs wilt hebben moet je de theorie- en praktijk examen opnieuw afleggen.

Zoals je ziet heeft het grote gevolgen als je met alcohol aan het verkeer deelneemt, van een boete tot zelfs een gevangenisstraf. Je brengt jezelf in gevaar en andere mensen in het verkeer. Wees verstandig en doe het niet.

Post Your Comment